ИСХРАНА
Здраве навике у исхрани стичу се још у раном детињству, па је самим тим правилна и уравнотежена исхрана у предшколској установи веома битан задатак предшколске установе. Да би исхрана деце била правилна потребно је да оброци буду избалансирани, разноврсни, и припремљени од биолошки вредних и здравствено безбедних намирница.
Планирањем исхране у нашој предшколској установи се баве нутриционисти –дијететичари који се том приликом строго придржавају „Правилника о нормативима друштвене исхране деце у предшколству“. Основни и најважнији задатак исхране у предшколској установи је да деци обезбеди унос оптималних количина свих хранљивих састојака тј. 75% енергетских потреба и 90% дневних потреба у витаминима и минералним материјама у зависности од дужине времена боравка деце у установи.
У установи се осим о квалитету примљених намирница, њиховом правилном складиштењу, брине и о правилној припреми, како би се максимално очувала хранљива вредност и постигла добра органолептичка својства самог оброка , деци прихватљивог. Храна се припрема без адитива и вештачких арома. На припреми и расподели хране ради квалификовано особље.
Исхрана се реализује у оквиру једне централне и седам дистрибутивних кухиња у Врању и једне кухиње у Врањској Бањи. Храна се до дистрибутивних кухиња допрема наменским возилима под хигијенским условима. Здравствени надзор у централној и свим дистрибутивним кухињама редовно обавља ЗЗЈЗ Врање,по уговору који је ПУ “Наше дете“ склопила са њим.
Јеловник је двонедељни што је изузетно значајно за планирање средстава и набавку намирница као и за планирање заступљености свих хранљивих састојака. У јеловнику су свакодневно заступљене намирнице из свих 7 група, са сезонским избором .
Исхрана је реализована кроз три оброка са правилним временским размацима и то: ДОРУЧАК, УЖИНА, РУЧАК.
Нутрициониста у нашој установи по потреби планира и индивидуалне јеловнике за децу која су из здравсвених разлога на посебном режиму исхране.
У установи се континуирано ради на побољшању квалитета исхране кроз примену нове савремене опреме за припрему хране, и стандарда HACCP-а као и сталном едукацијом запослених. Такође се одржавају различите активности са децом у циљу бољег прихватања нових јела.
Драгана Божиловић Стојиљковић-нутрициониста