• uskoro_evrtic.png
  • jysk_pr_tekst_1.jpg
  • bozic1.jpg
  • bozic.jpg
  • sv_sava.jpg

КОНКУРСИ

 

 КАКО ЗАШТИТИТИ ДЕЦУ ОД ВИРУСА COVID 19

 

     Родитељи су, наравно, забринути за своју децу када су у питању вирусне инфекције а нарочито када је у питању инфекција вирусом Covid 19,  иако изгледа да су деца мање подложна томе да развију озбиљне симптоме овог вируса .

     Др Кели Фрадин, педијатар из Њујорка, саветује родитељима да остану прибрани. Она сама и даље иде метроом на посао и наставља са старим начином живота.

     Она саветује родитељима да подсећају децу да треба чешће да перу руке, да се не рукују са другима и да више бораве на отвореном.

     Ово су њени савети:

     Наставите да и даље живите као и до сада
     Јер су у 80% случајева дијагнозе са корона вирусом благе. Дакле, деца и даље иду у школу и друже се са својим другарима.

    Учите их и практикујте добру хигијену руку
     Перите руке сапуном и водом бар 20 секунди чим уђете у кућу, након тоалета и пре оброка. Не додирујте очи, нос и уста неопраним рукама и покријте уста и нос када кијате.

    Не ослањајте се превише на средства за дезинфекцију руку
     Средства за дезинфекцију руку не могу да скину ни сву видљиву прљавштину, а камоли бациле. Сапун и вода су много боље решење. Саветујте детету да после школе не једе напољу, већ да сачека да дође кући како би добро опрало руке.

    Подсећајте децу да се не рукују са другима
    У америчким црквама и пословним зградама руковање је већ забрањено. Ипак, деци треба скренути пажњу да избегавају руковање, јер неке школе практикују овај вид поздрава, а и многа деца се међусобно рукују или држе за руке када дођу у школу.

 

     Ципеле и торбе стављајте поред улазних врата
    Све ствари које су додиривале тло, укључујући ранчеве и ципеле које могу у себи да носе бактерије, треба остављати код улаза.

    Подстичите децу да се пресвлаче
     Иако је шанса да се на одећи пренесе инфекција мала, Фрадин саветује родитеље да се пресвлаче при повратку са посла, као и да то исто чине и деца.

     Пазите на чланове породице који су под већим ризиком од компликација
     Старији чланови породице и они који имају друге облике медицинских стања су у већој опасности да развију теже облике ове болести. Водите рачуна о њима. Смањите контакт са њима, перите чешће руке, не грлите се и не љубите како бисте смањили могућност да развију теже облике.

     Крећите се напољу са децом како бисте ојачали имуни систем свих вас
     Како бисте смањили стрепњу од ове болести, али и ојачали свој организам, Фалдин саветује да породице форсирају игру напољу, чиме се оснажује функција имуног система. Такође, игра напољу и физичка вежба смањује изложеност клицама у теретани и играоницама, иако родитељи треба да пазе и на површине на отвореном игралишту.

    Избегавајте прометна места
     Амерички Центар за контролу болести упозорава да се корона вирус шири путем ваздуха и ситним капљицама које производи особа која дише, прича, кашље и кија. Вирус се најлакше преноси када су 2 човека на раздаљини од метар и по – два.

Избегавајте прометна јавна места као што су библиотеке и тржни центри, каже Фрадин.

   Стално чистите кућу, нарочито места која се највише користе
     Неопходно је да породице чисте предмете и простор који највише користе као што су врата фрижидера, рукохват степеница, таблет, телефони и играчке. Како би ефекат чишћења био најбољи, оставите очишћену површину мокру бар 15-30 секунди.

    Не носите маску осим ако сте болесни
     Према Центру за контролу и превенцију болести из Атланте, маске помажу само болесним људима како би спречили даље ширење инфекције и људима који негују заражене. Људи који не знају како се носи маска су само под већим ризиком да дордирују лице, што може да доведе до ширења вируса.

     Такође, несташица маски ће постати проблем јавног здравља, јер их здравствени радници онда неће имати. Процењује се да је само у САД-у у овом тренутку потребно најмање 300 милиона маски.

     Немојте да проводите све време читајући вести
     На тај начин само подижете себи узнемиреност и панику. Искључите се са интернета, проводите време са својом породицом, причајте о другим стварима и бавите се другим активностима.

     „У неком тренутку“, каже Фрадин, „једноставно морамо да верујемо да постоје људи који вредно раде на томе да се смањи утицај вируса. Постоје дивне болнице и доктори који ће о нама врло добро водити рачуна.“

ИЗВОР: https://zelenaucionica.com/kako-da-zastitite-dete-od-koronavirusa-13-saveta-americkog-pedijatra/?script=lat