• uskoro_evrtic.png
  • jysk_pr_tekst_1.jpg
  • bozic1.jpg
  • sv_sava.jpg

КОНКУРСИ

 

Развој предшколског васпитања и образовања

у врањском крају

 

     Интересантан је извод из Програма рада у забавишту,  који је био  саставни део Наставног плана и програма из 1899.године :

     Нова развојна етапа забавишта отпочела је октобра 1944.г. у старој згради Основне школе а од 1945.г. стручно је заступљен васпитно-образовни рад који обављају забавиље. Мирослава Крстић Машуловић и Богданка Михајловић су прве васпитачице врањског забавишта.

    1959.година  представља прекретницу у даљем развоју предшколског васпитања и образовања у Врању –  Забавиште се издваја у самосталну установу и добија  зграду у улици Цара Душана, у којој је данас смештена управа предшколске установе.

     Већ и у то време, тачније у годинама обнове земље, убрзаног развоја и даље индустријализације,  развијала се и јачала свест о потреби пружања веће и потпуније подршке породици у смислу целодневног збрињавања деце. Уследио је дуг и тежак пут до изградње првог објекта за дневни боравак деце.

      Тако је тек септембра 1971.г.отворен први вртић за целодневни боравак деце  у Врању – Вртић „Наше дете“.              

     А затим се, у периоду од 1971- 1989.г. који са правом носи епитет златног доба, нижу вртићи – бисер до бисера:

*  1978.г. отворен је  Вртић „Дечја радост“.

 * Од 19.марта 1979.године, децу сеоских средина увесељава и на пут припреме за школу води „ПОЛЕТАРАЦ“ - путујући вртић, па све до стицања услова да се и у сеоским срединама отворе васпитне групе.Полетрац је имао изузетну мисију која је трајала све до 1984.г.

* 1981.г. отворен је Вртић “Бошко Буха“.

* 1982.г. своје латице отворио  је Вртић „Невен“.

* 1984.г. деци је отворила  своја врата дечја кућа  Вртић „Пчелица“.

* 1988.г. рађа се још један Вртић  „Сунце“.

* 1989.г. донела је деци у Врањској Бањи  Вртић „Бамби“.

* 26 октобра 2011.г., након 40 година од првог објекта, свечано је отворен још један, осми по реду вртић  за целодновни боравак деце -Вртић „Чаролија“.